Gémes Természetjáró Egyesület

közhasznú szervezet 

 

Kezdőlap

Magunkról

Történetünk

 

 

 

Az egyesület története röviden

1987. szeptember 20-án, a jelenlegi elnök születésnapi buliján fogalmazódott meg a konkrét ötlet: alakítsunk önálló természetjáró egyesületet, olyat, amelyik nem valamelyik vállalat vagy intézmény szárnyai alatt, hanem mindezektől függetlenül működik. Ez akkoriban nem volt megszokott (az egyesülési törvényt is csak 1989-ben adták ki), de egy 1975-ös törvényerejű rendelet alapján a megalakítás nem ütközhetett akadályba. Azonnal létre is hoztuk a Gémes Természetjáró Egyesület Megalakítására Létrejött Ideiglenes Intéző Bizottságot, akik az alakuló közgyűlés megszervezését, az Alapszabály-tervezet kidolgozását elvállalták.

(Gémes Antal általános iskolánk úttörőcsapat-vezetője, testnevelés-orosz szakos tanára volt. Rengeteget táboroztunk vele Bélapátfalván, Börzsönygyöngyén, Felsőgödön, Bölcskén, Zamárdiban, Zebegényben. Egyesületünket az ő nyomdokain járva kívántuk megalakítani. A mai napig rendszeresen tartjuk vele a kapcsolatot.)

A Gémes Természetjáró Egyesület 1987. október 16-án alakult, a kispesti Hungária úti Általános Iskola és Kollégium tanárai, ifivezetői közreműködésével. Az egyesületet a Budapest XIX. kerületi Tanács Testnevelési és Sportfelügyelősége vette nyilvántartásba. Még ebben az évben bérbe vettük a börzsönyi Deszkáspusztán lévő elhagyott vadászházat, melyet felújítva kulcsosházként üzemeltettünk. Az egyesület első tíz éve alatt megszámlálhatatlanul sok órát töltöttünk a ház karbantartásával. Tagjaink lelkesedésével, elektromos áram hiányában szinte mindent kézi erővel végezve alakítottuk, formáltuk házunkat. Az első hónapokban - gépkocsi híján - a hőskorra emlékeztető módon, hátizsákban vittük föl a gipszet, szerszámokat. A házban végzett munka során a gyerekek munkára, más munkájának megbecsülésére való nevelése is egyik célunk volt. Vannak olyan tagjaink, akik tízéves gyerekként kezdtek velünk járni, a maguk módján hozzá-hozzátenni a házhoz, így most felnőttként igazán magukénak érzik az egyesület értékeit.

A börzsönyi házunk bérleti joga sajnos 1997-ben lejárt. Mivel az Erdőgazdaság a továbbiakban nem kívánta a házat a természetjárás céljaira bérbe adni, tevékenységünk folytatására az egyesület 1998-ban saját tulajdonú házat vásárolt a Heves megyei Istenmezeje községben. Céljaink töretlenek voltak, így ezt az erősen lelakott házat is felújítottuk és kulcsosházként üzemeltetjük. Minden év augusztusában egy hetes építőtábort rendezünk, melyen a házunk további javítását, karbantartását végezzük el.

A tavaszi, nyári és téli iskolai szünetben rendszeresen szerveztünk táborokat, melyen a fenti Kollégium tanulói szállásdíj fizetése nélkül vehetnek részt. Deszkáspusztán több, mint 30, Istenmezején pedig 10 tábort tartottunk.

Az országos természetjáró tájékozódási versenyeken szinte állandó résztvevők vagyunk. Csapatversenyben eddig két országos bajnokságot, egyéniben egy második helyet értünk el. A legjobb versenyévadunkban az országos ranglistán a 8. helyen végeztünk.

A XIX. kerületben éveken át megrendeztük az iskolák közötti természetjáró pontverseny-sorozatot, melynek során havonta egy túrára vagy versenyre hívtuk a tanulókat. A vándorserleget 12 év és 100 rendezvény után véglegesen elnyerte a Gábor Áron iskola.

Az utóbbi években rendszeresen szervezünk budapesti szintű programokat is, így mi rendeztük éveken keresztül a Budapesti Tájékozódási Pályabajnokságot. A Szünidödő rendezvények keretében éveken át kirándulásokat, tájékozódási játékokat szervezünk. A Budapesti Természetbarát Sportszövetség felkérésére a budapesti és közép-magyarországi természetbarát találkozón Poligon-kupa néven svédpályás tájékozódási versenyt rendeztünk. Az általunk rendezett Budapesti Családi Tájékozódási Bajnokságból alakult ki a Budapesti Tájékozódási Túrabajnokság, mely alap- és középfokú bajnokságként hiánypótló versenyzési lehetőség azok számára, akiknek a felsőfokú versenyek túl komolynak bizonyulnak.

2006-ban kezdtük el szervezni teljesítménytúráinkat, először a Hármashatár-hegy térségében, majd a Börzsönyben, 20, 30, 40 sőt 50 km-es távokon. Megalakulásunk 25. évfordulója tiszteletére megpályáztuk és elnyertük a 2012. évi Természetjáró Gyerekek és Diákok Országos Találkozója megrendezésének jogát, melyet Káptalanfüreden a kispesti önkormányzat táborában szerveztünk meg nagy sikerrel.

1996-ban belekezdtünk egy terveink szerint 25 éven át tartó sorozatba, melynek során minden évben Budapest más-más kerületébe látogatunk el városismereti tájékozódási versenyt rendezve. Az összes kerület meglátogatása után két meglepetés versennyel zárjuk majd a sorozatot.

Új, eddig máshol nem tapasztalt versenyformánk az e-tájékozódási verseny, melyben a téli, szezonon kívüli időben adtunk elektronikusan megoldható tájékozódási feladatokat az online résztvevőknek. A tájékozódási versenyekben ezen kívül több újítást is kipróbáltunk már, így a nevünkhöz kötődik például az időtényezőtől függő mozgóbója vagy a tájékozódási torpedójáték alkalmazása.

Tagjaink részére külföldi kirándulásokat is szervezünk, személygépkocsikkal eljutottunk Csehország, Szlovákia, (egy picit Lengyelország is)  Ausztria, Románia, Horvátország és Szlovénia (egy picit Olaszország is) csodálatos vidékeire. A legmagasabb pont ahova gyalog feljutottunk a szlovéniai 2391 méter magasan fekvő Presteljenik-ablak volt.

Tagjainkkal a belföldi gépkocsis kirándulások során eljutottunk például a Balaton-felvidékre, a Mecsekbe, Zemplénbe, Bükkbe, az Upponyi-hegységbe, a Gerecsébe, Börzsönybe, a Heves-Borsodi Dombság több helyszínére.

Taglétszámunk 72 fő, programjainkon azonban ennél lényegesen többen vesznek részt. A tagsági jogviszony elnyeréséhez egyesületünk komoly előzetes munkát, a szervezésekben való aktív segítséget igényel a tagjelölttől, az egyesületbe való bekerülésnek így kívánunk megfelelő presztizst teremteni. Ez magyarázza azt, hogy taglétszámunk viszonylag alacsony, a tagság által évente megmozgatott létszám viszont a taglétszám tízszeresét is túlhaladja.

Aktív tagjaink közül kilencen végeztek bronzjelvényes túravezetői, ketten III. osztályú tájékozódási versenybírói, ketten tájfutó térkép-helyesbítői, ketten pedig útjelzés-festői tanfolyamot, egyesületünk vezetőjének sportszervező-menedzseri végzettsége van.

A Budapesti Természetbarát Sportszövetségtől munkánk elismeréseként megkaptuk a "Turistalétesítményért" kitüntető emlékserleget, a Magyar Természetbarát Szövetségtől megalakulásunk 10. és 25. évfordulóján "Természetbarát Emlékérmet" kaptunk. 2007-ben elnyertük a „Hazai legjobb teljesítménytúra” emlékserleget.

Egyesületünk elnöke a Budapesti Természetbarát Sportszövetségtől a „Természetjárás fejlesztéséért”  kitüntetés ezüst fokozatát kapta, a Magyar Természetbarát Szövetségtől „dr. Théry Ödön emlékérem” kitüntetést, a XIX. kerületi Önkormányzattól „Kispest Sportjáért” kitüntetést kapott.

A Magyar Természetbarát Szövetségnek illetve utódának a Magyar Természetjáró Szövetségnek megalakulásunk óta, a Természetjáró Fiatalok Szövetségének 1999 óta tagjai vagyunk.

2002. márciusában (a kispesti sportszervezetek közül elsőként) a Fővárosi Bíróságtól elnyertük a "közhasznú egyesület" minősítést. A háromtagú elnökség negyedévente, a Felügyelő Bizottság évente ülésezik. Évi rendes közgyűlésünket márciusban szoktuk tartani, tisztújító közgyűlésre ötévenként novemberben kerül sor.

Egyesületünk a tagsággal való folyamatos kapcsolattartás céljából régebben éveken keresztül megjelentette a Gémes Hírek elnevezésű negyedéves lapját, mely az aktualitásokon, élménybeszámolókon kívül érdekes írásokat is közölt a természetvédelem, túrázás témaköreiből. Másik időszaki lapunk, a Gém-s Qt volt, amely humoros írásokkal, rejtvényekkel, tréfás képekkel lepte meg tagjainkat. Ezek a lapok a honlap kialakításával szűntek meg.

Honlapunk 2004. decembere óta üzemel, jelenlegi kialakítása már a harmadik változat.